Δευτέρα 25 Ιουνίου 2007

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ.

Θυμήθηκα μια ιστορία κάποιου παλιού καλοκαιριού. Μια και μιλήσαμε αυτές τις μέρες για ρατσισμούς, μετανάστες κλπ. μου ήθρε στο μυαλό ένα πρόσωπο που κάποτε γνώρισα.
Δούλευα τότε σ'ενα ξενοδοχειακό συγκρότημα σ'ενα ελληνικό νησί. Ανάμεσα στο αλλοδαπό προσωπικό υπήρχε ένας άντρας μεγάλης ηλικίας (γύρω στα 60?) ο Νικολάι. Αυτός ο άνθρωπος είχε κινήσει έντονα τη περιέργειά μου.

Ηταν πολύ ψηλός, σωματώδης, μ'ενα σώμα που έδειχνε 20αρης. Οταν δεν δούλευε καθόταν πάντα μακριά από τους υπόλοιπους σε κάποιο βράχο κοντά στη θάλασσα πάντα μ'ενα βιβλίο και διάβαζε. Το ξημέρωμα πήγαινε πάντα μόνος στη θάλασσα και κολυμπούσε.
Εκανε φυσικά ένα από τα συνιθισμένα επαγγέλματα αλλοδαπών στο ξενοδοχείο. Λατζέρης..
Προσπαθούσα να καταλάβω τι ήταν αυτό το άτομο.

Ο τρόπος που κινόταν, που μιλούσε (μιλούσε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και δεν ξέρω τι άλλο) θύμιζαν εγγλέζο παλιό αριστοκράτη!
Κάποια στιγμή μάθαμε τη μικρή του ιστορία. Ηταν ένας παπούς που ήρθε στην Ελλάδα να βρει δουλειά για να στέλνει λεφτά στη κόρη του και στα εγγόνια του που είχαν μείνει πίσω στη Ρωσία.

Στο δωμάτιο του σ'ενα κουτί κουβαλουσε πάντα κάτι. Κάποια στιγμή είδαμε ότι ήταν μια σειρά απο μετάλλια. Πριν από λατζέρης χρόνια πριν, ήταν ανώτερος αξιωματικός της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας και τα μετάλια τα πήρε από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.
Πόσες σκέψεις δεν ήρθαν στο μυαλό μου. Προσπάθησα να φανταστώ τη θέση αυτού του ανθρώπου και έμεινα με την απορία πως κάποιος αποδέχεται τόσο γαλήνια και υποτακτικά τέτοια μεγάλη τραγική αλλαγή στη μοίρα του.

Δεν ξέρω αν διάλεξε μέσα του να μείνει σ'ενα ενδιάμεσο κόσμο μεταξύ του τότε και του τώρα, γιατί κάπως έτσι έμοιαζε.
Απλά μ'εκανε για πρώτη φορά να σκεφτώ και να αναρωτηθώ , ανάμεσα στις χιλιάδες μετανάστες που έχουν έρθει στη χώρα μας, τι ακριβώς υπήρχε ανάμεσά τους?

Το μυαλό μου είχε συνδυάσει πάντα τον μετανάστη μ'ενα φτωχό, αγραμματο, πολλές φορές φυγόδικο άνθρωπο, που γυρνάει από τόπο σε τόπο να βρει ένα κομμάτι ψωμί να φάει.
Ομως εκείνη η παρτίδα που ήρθε από την πρώην Σοβιετική Ενωση ήταν κάτι άλλο.
Ηταν μια πολύ πονεμένη ιστορία. Πιο πονεμένη από τα όρια της πείνας και της μιζέριας.
Και είναι ακόμα...

Ενα έγκλημα που πληρώνει ένας ολόκληρος λαός. Κι εμείς εδώ βλέπουμε άλλη μια μάζα από μετανάστες. Τυχαίους. Τους λυπόμαστε ή τους αντιπαθούμε. Ανάλογα με το τι κουβαλάμε μέσα μας.

Ομως αυτοί είναι το αποτέλεσμα ενός εγκλήματος. Που γέμισε τις ταβέρνες και τα μπαράκια τελευταίας κατηγορίας με προσωπικό. Ενα προσωπικό που πολλές φορές, μιλάει 4-5 γλώσσες , έχει πτυχίο, σπουδές μουσικές, χορού, ζωγραφικής, στρατιωτική καριέρα, απόφοιτοι ή επαγγελματίες ενός ονείρου που δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.

Ενα όνειρο που ξύπνησε μέσα στο πιο φριχτό εφιάλτη....

Εγώ από το Νικολάι πήρα μια λίστα με βιβλία ρωσικής λογοτεχνίας που αγνοούσα. Μ'εμαθε και να ψαρεύω. Και είχε κι ένα εντελώς απίθανο χιούμορ! Σκέφθηκα τι βιβλίο άραγε να έγραφε ο Ντοστογιέφσκι τώρα αν κάπου βλέπει. Προσπάθησα να φανταστώ το τίτλο...

Οι δαιμονισμένοι στο υπόγειο??? Ποιός ξέρει...

3 σχόλια:

Chlebouras είπε...

Είναι δυστυχώς, πολύ λυπηρό να βλέπει κανείς την κατάσταση πολλών μεταναστών, ανθρώπων με μόρφωση και καλλιέργεια, αλλά και όρεξη για μάθηση, να κάνουν χειρωνακτικές δουλειές, αλλά ΚΑΙ να τους φέρονται σαν να είναι εγκληματίες απο χέρι, μερικοί-μερικοί..
Από την άλλη, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία στην Ελλάδα δεν μειώθηκε καθόλου, και ενας λόγος είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, η αρκετές απ αυτές, μεταφέρανε τα εργοστάσια στα Βαλκάνια για μείωση του κόστους..
Τελικά, οι Ελληνες προτιμούν να είναι άνεργοι, παρά να κάνουν τις 'υποτιμητικές' - αν και καμμιά δουλειά δεν είναι υποτιμητική- των ξένων?
Και κάτι άλλο - διάβαζα στο περιοδικό 'Γαλέρα' το παρακάτω:
'ενα πεντάχρονο κοριτσάκι που πέρασε με τη μητέρα του τα σύνορα απελάθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στην Τουρκία.Η αστυνομία δεν ακολούθησε ότι ορίζεται απο την διεθνή και την ελληνική νομοθεσία. Αν και η δικηγόρος του συζύγου και πατέρα που έχει υποβάλλει αίτηση ασύλου εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα, τις αναζητούσε μαζί με την Υπατη Αρμοστεία, η αστυνομία είπε πως δεν τις είχε συλλάβει. 24 ώρες αργότερα , τις απέλασαν στην Τουρκία, μια χώρα που η Αρμοστεία είναι εξαιρετικά αδύναμη. Αυτή τη στιγμή ,οι δύο βρίσκονται κρατούμενες υπο άθλιες συνθήκες στη φυλακή του Εντιρνε..'
Τέτοια συμβάντα είναι συχνά , αλλά δεν φτάνουν στο φώς της δημοσιότητας, όπως αναφέρεται..

Και διάφοροι ελληναράδες, που πίνουν αμέριμνα το 'φρεντοτσινο τους στην καφετέρια - πιθανά άνεργοι και αργόσχολοι οι ίδιοι - τα λεφτά για τους καφέδες των 4 και 5 ευρώ τους τάδωσε η μάνα τους, ο πατέρας τους , η γκόμενα τους - και λένε 'δεν τους πάω τους Αλβανούς, ρε Κώστα', ' ναι? εγώ Γιώργο μου, δεν πάω τους ΓεωργιανούςΔε μου λές, τι λές για το καινούργιο μοντέλο κινητού της Ερικσον που σκέπτομαι να πάρω? φοβερό, ε?'.

Να δούμε τι θα κάνουν σε λίγα χρόνια οι Κώστηδες κι οι Γιώργηδες, που η μάνα , ο πατέρας και η γκόμενα δεν θα υπάρχουν να τους χαρτζιλικώσουν, και τότε ούτε λεφτά για βενζίνη, ούτε κινητό, ούτε φρεντοτσίνο, αλλά ούτε κι ένα πιάτο φαί δεν θάχουν..

Γιατί οι Κώστηδες κι οι Γιώργηδες δεν έχουν καταλάβει ότι ο λόγος που έχουμε τόσο πολλούς ξένους εδώ, και ο λόγος που αυτοί οι ίδιοι δεν βρίσκουν μια 'αξιοπρεπή' δουλειά, και η μανία τους να παίρνουν συνέχεια ότι τελευταίο στην τεχνολογία για να είναι 'In', είναι ένας και ο αυτός..
Ολοι είναι μαριονέτες του συστήματος, που φέρνει όλους τους κακομοίρηδες σε αντιπαράθεση τον έναν με τον άλλο, να βρίσκουν έναν κοντινό 'αποδιοπομπαίο τράγο' κι να μην βλέπουν τη μεγαλύτερη εικόνα..

Ανώνυμος είπε...

Χιλιάδες γυναίκες που είχαν σπουδάσει κατέληξαν στην Ελλάδα να μαζεύουν ελιές, να καθαρίζουν σκάλες, να χορεύουν σε κωλόμπαρα ...

Άνθρωποι που μπορούν να απαγγείλουν ποίηση, περιμένουν το πρωί να τους πάρει κάποιος για οικοδομή.

Οι Γιώργηδες & οι Κώστηδες (που αναφέρει η Χρυσάνθη) θεωρούν δικαίωμά τους από γέννα να ζήσουν καλύτερα ... επειδή ΕΤΥΧΕ και γεννήθηκαν εδώ. Έτσι τους είπε η μαμά τους, ο πνευματικός τους, οι δάσκαλοι, η τηλεόραση ... όλοι οι παιδαγωγοί που είχαν δηλαδή.

Να τους χαιρόμαστε.

vasiliskos είπε...

Αυτοί οι Γιώργηδες και Κώστηδες που λέτε αγνοούν και κάτι πολύ σοβαρότερο κατά τη γνώμη μου. Οτι κάποι άλλοι, κι ας είναι και ομοεθνείς, τους βλέπουν όπως ακριβώς βλέπουν και τους αλλοδαπούς φτωχούς μετανάστες. Σκουπίδια άνευ αξίας.. Γιατί παντου υπάρχουν διακρίσεις. Είναι η περίφημη σκάλα όπου o άνθρωπος φροντίζει να πατάει όποιον βρίσκεται στο πιο κάτω σκαλοπάτι ξεχνώντας ότι το ίδιο κάνει κι εκείνος που βρίσκεται στο παραπάνω από αυτόν. Δεν υπήρξε ποτέ εποχή ούτε θα υπάρξει νομίζω που οι άνθρωποι θα δεχτούν να περπατάνε όλοι μαζί στο ίδιο ισιωμα..