Σάββατο 2 Ιουνίου 2007

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ..

Τι γίνεται ακριβώς έξω από το μαντρί? Γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε με την ιδέα ότι έξω από το μαντρί θα μας φάει ο λύκος. Την υπηρεσία "πειθούς" πάνω σ'αυτό το ζήτημα την έχουν αναλάβει ειδήμονες τους είδους. ΜΗΝ.... ΓΙΑΤΙ. ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ.. ΘΑ ΠΑΘΕΙΣ ΑΥΤΟ. Το συμμάζεμα γίνεται με το που γεννιέσαι. Από την ώρα που θα σου βάλουν το βραχιολάκι στο νεογέννητο χεράκι σου με έναν αριθμό, η ζωή σου ολόκληρη θα αποτελείται από μικρά αριθμημένα βραχιολάκια. Ενας αριθμός μητρώου στο δημοτολόγιο, στο σχολείο, στη ταυτότητα, στο ασφαλιστικό ταμείο, στο εκλογικό βιβλιάριο, στο φολογικό σου έντυπο, στο πιστοποιητικό θανάτου σου.

Ανάμεσα στους δεκάδες αριθμούς σου υπάρχεις εσύ που τους ακολουθείς. Οι αριθμοί αυτοί έχουν συγκεκριμένους κανόνες, υποχρεώσεις και επιπτώσεις αν σκεφθείς έστω και έναν από αυτούς να παρακάμψεις. Είναι η αναγκαία ταξινόμηση. Αν δεν τηρηθεί χαθήκαμε. Αν αποφάσιζες να γεννηθείς και να μην ακολουθήσεις αυτους τους αριθμούς δεν θα υπήρχες για κανέναν. Θα ήσουν ο κανένας. Θα έπρεπε να ζεις σε μια σπηλιά να τρως καρπούς απο τα δέντρα και οποιαδήποτε στιγμή ερχόσουν σε επαφή με τον κόσμο και ζητούσες κάτι θα ήταν αδύνατον γιατί άνθρωπος που δεν δηλώθηκε ότι γεννήθηκε δεν υπάρχει και εκείνος που επίσης δεν δηλώθηκε όταν πέθανε, δεν πέθανε ποτέ.

Μέσα σ'αυτή την αριθμητική ακολουθία του μαντριού και μόνον εκεί, υπάρχει καταγεγραμμένη η ζωή σου. Πως θα αποφασίσεις να κάνεις κάτι άλλο? Πως? Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι ελάχιστες προσωπικές επαναστάσεις με μεγάλο κόστος.

Ναι το κόστος έξω από το μαντρί είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει να είσαι έτοιμος να αγνοηθείς απ'όλους. Να βιώσεις την μοναξιά σου κατάμουτρα. Πρέπει να είσαι έτοιμος να αντικρύσεις την πραγματικότητα με την ασχήμια της και να βλέπεις τους άλλους να σε κοιτούν στην καλύτερη περίπτωση σαν εξωγήινο, στη χειρότερη σαν λαλημένο, και στην ύπουλη περίπτωση σαν επικίνδυνο αναρχικό στοιχείο. Πρέπει να αποφασίσεις ότι θα είσαι αδέκαρος, άνεργος, κυνηγημένος. Μπορεί να είσαι και πίσω από κάποια κάγκελα οποιασδήποτε μορφής. Πρέπει να είσαι έτοιμος να νοιώσεις τους δεσμοφύλακες να τρίζουν τα δόντια τους και τους ανθρώπους να σου δείχνουν τον οίκτο τους.

Μιλάμε για όποιο αληθινά βγει από το μαντρί. Γιατί με τα λόγια έχουν βγει πολλοί. Απόλυτα πειθαρχημένοι, απολαμβάνουν τις ανέσεις του μαντριού κι έχουν φανταστεί τον ευαυτό τους σαν μαύρο πρόβατο ενώ καμμιά σχέση δεν έχουν με κάτι τέτοιο. Είναι οι παχουλοί αμνοί που αποφασίζουν να θεωρήσουν τους ευαυτούς τους επαναστάτες "μέσα" από μαντρί όμως ασφαλείς.

Στη προαποφασισμένη ζωή μας δεν υπάρχει περιθώριο για συνολικές αποφάσεις. Και αυτές που φαίνονται σαν συνολικές, ω του θαύματος μετά από λίγο καιρό εμφανίζεται το πραγματικό τους πρόσωπο. Προαποφασισμένες ήταν κι αυτές. Ο ήρωας πεθαίνει για μια ιδέα που θ'αλλάξει το κόσμο κι ο κόσμος μένει ο ίδιος και του κάνει μια όμορφη κηδεία. Είναι η αγαπημένη ασχολία του μαντριού να παρακολουθεί επί του ασφαλούς τα ηρωικά κατορθώματα, και να φτιάχνει ωραίους επικήδειους.

Εξω από το μαντρί είναι ο λύκος που θα σε φάει. Αυτός μπορεί να είναι ο δικαστής που θα σε δικάσει, ο δάσκαλος που θα σε αποβάλλει, ο γονιός που θα σου αστράψει ένα χαστούκι, ο εργοδότης που θα σε απολύσει, ο παπάς που θα σε αφορίσει. Οι φίλοι που θα σε εγκαταλείψουν γιατί νοιώθουν άβολα. Ο σύντροφος που θα σε χωρίσει γιατί έχει ανάγκη να βρει κάπου το ζωτικό του ψέμμα που εσύ δεν του δίνεις. Ναι θα είσαι μόνος γιατί θα είσαι άσχημος και απρόσιτος στο ζωτικό ψέμμα.

Μέσα στο μαντρί όμως ένα είναι σίγουρο. Κάποια στιγμή θα περάσεις από το τσεκουράκι του χασάπη και θα γίνεις ένας τρυφερός μεζές.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΑ ΤΗ ΘΥΣΙΑΣΕΙΣ. ΟΧΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΖΩΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΣΟΥ, ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΟΥ, ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΙΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΜΑΘΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ.

Πράγμα σπάνιο... εως αδύνατον. Μερικοί όμως τα κατάφεραν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: